Γιατί απελάθηκαν οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες – Οι κατηγορίες εναντίον τους, η εμπλοκή της ΕΥΠ

Τι λένε πηγές που έκαναν έρευνες για τη δράση των διπλωματών στην Ελλάδα

Έρευνα περίπου 18 μηνών από την ΕΥΠ και με βάση νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, φέρεται να οδήγησε στην απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό σημειώνεται από άτομα που φέρεται να γνωρίζουν όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο με την παρακολούθηση των εν λόγω διπλωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα για ύποπτη δραστηριότητα τους, αναφορές για χρηματισμούς ιδιωτών κ.λπ. υπήρξε με την συνδρομή κλιμακίων μυστικών υπηρεσιών από Μ. Βρετανία κι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με επισημάνσεις ατόμων που γνωρίζουν το περιεχόμενο των ερευνών της ΕΥΠ, «κάποιοι εκ των απελαθέντων όχι μόνο προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις σε διάφορα ζητήματα αλλά ενίσχυαν αντικυβερνητικές η αποσταθεροποιητικές απόψεις».

Η έρευνα της ΕΥΠ είναι προγενέστερη, αλλά σαφώς η κήρυξη των 12 ρώσων διπλωματών ως ανεπιθύμητοι έγινε υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία αλλά και των προσπαθειών που κάνει το Κρεμλίνο να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα διεθνώς.

Ωστόσο περισσότερα διευκρινιστικά στοιχεία-, υπό το πρίσμα βεβαίως των γεγονότων της Ουκρανίας – για την απέλαση των διπλωμάτων αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ανακοινώθηκε ότι οι ελληνικές αρχές κήρυξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη

«Ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) χαρακτήρισε ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες, μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε., ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αποφάσισα να oρίσω ως persona non grata ορισμένους αξιωματούχους της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ε.Ε. για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΥΕΔ καλεί σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη στην Ε.Ε. για να κοινοποιήσει αυτήν την απόφαση» ανέφερε χθες ο κ. Μπορέλ.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ανέφερε ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι 19 μέλη της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσίας στην Ε.Ε. είναι personae non gratae «για συμμετοχή σε δραστηριότητες αντίθετες με το διπλωματικό τους καθεστώς».

Επίσης, μετά την Γαλλία και την Γερμανία προχθές, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Ισπανία απέλασαν χθες δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, σε μία ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με τη Μόσχα, μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα περίχωρα του Κιέβου.
Για λόγους «εθνικής ασφαλείας»
Η Ιταλία αποφάσισε την απέλαση 30 Ρώσων διπλωματών για λόγους «εθνικής ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη με κοινή απόφαση των ευρωπαίων και ατλαντικών εταίρων, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης κρίσης που συνδέεται με την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με υπολογισμό του AFP, περί τους 260 Ρώσοι διπλωμάτες συνολικά είχαν απελαθεί μέχρι χθες από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

.in.gr

Σχετικά